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Introduction 

Many Water and Sewerage Companies (WaSCs) have commented that this Supreme 

Court Decision was the catalyst for them to change their approach and policy in when 

requiring off-site foul/combined sewer network reinforcement.  This ‘sea change’ in 

Policy stems from the views expressed by the Judges in paragraph 43 of the ‘decision 

narrative’. Primarily, this is the ability of WaSCs to consider recourse to the Planning 

System in those instances when they believe the existing sewerage network is likely 

to be overloaded due to the impact of foul sewage discharge from a new development. 

However, of fundamental importance in this matter was the exclusion of any evidence 

and/or discussion specific to quantum when considering foul sewer discharge(s) from 

new developments. When compared to the capacity of existing public foul sewers the 

foul discharge from any new development represents a very small percentage 

increase. Moreover, with sites/land that have had a previous use redevelopment with 

housing can often create asset betterment through an increase in available capacity. 

 

It is the HBF’s contention that many WaSC’s have taken a selective and narrow 

interpretation of the Supreme Court Decision.  We feel that this judgement needs to 

be viewed in a wider context and the objective of this paper is to set out a number of 

substantive and relevant material considerations which many WaSC’s are seeking to 

ignore. 

 

In the context of the Decision it needs to be stressed that the Supreme Court was only 

required to make a judgement on two aspects of sewerage-related law. The supporting 

narrative to the judgement is in essence a preamble to the more substantive aspects 

of what the Court was being asked to rule upon. For some WaSC’s to see this as an 

opportunity to rely on selective parts of the decision to justify subsequent policy we 



would suggest is somewhat disingenuous. It also fails to give a reasonable and fair 

assessment of the Supreme Court Decision and all matters being considered, in a 

wider context. 

 

We have therefore detailed below a number of issues and questions which we believe 

should be addressed by WaSC’s, over and above the narrow emphasis that is being 

interpreted by some WaSCs as a legitimate means of using the Planning System to 

say that a new development will in fact overload their existing sewerage network. The 

logic and rationale of these questions and issues that they raise result from the HBF’s 

analysis of the Supreme Court Decision - this is considered later in this document with 

a number of comments/observations specific to each paragraph of the decision. The 

reader is asked to consider each paragraph of the Supreme Court Decision as they 

work their way through this paper. 

 

Questions and Issues Arising from the Supreme Court Decision  

1. In relation to new development what is the WaSC’s Policy’s with regard 

to their statutory duties under s94 of the Water Industry Act 1991?In 

essence, the  issue is; what does ‘to cleanse and maintain those sewers 

to ensure that the area is and continues to be effectually drained,’ actually 

mean? Under s94 are foul sewerage networks with excessive 

groundwater infiltration and/or surface water ingress deemed to have 

been maintained correctly bearing in mind the adverse effect that this has 

on sewer capacity?  In what context can ‘effectually drained’ be applied 

with regard to new development?    

2. When a WaSC seeks to use the Planning System they apply the criteria of 

s98 or s185 of the Water Industry Act 1991 to get developers to fund off-

site only sewerage network reinforcement. This must be questioned if 

developers are self-laying the on-site foul sewers accompanied by a 

formal s106 right to connect? (See OFWAT Information Notice 14/16 – 

Charging for New Connections).  

3. To expand on 2 above the judgement did not seek to explain what legal 

options WaSC’s can apply if sewerage network reinforcement is actually 

required, by using the Planning System. If OFWAT have no jurisdiction as 



a result of WaSC’s using the Planning System what powers do they have 

retrospectively on a planning condition/decision, if any at all? Can 

existing Sewerage Law be used when WaSC’s use the Planning System? 

Paragraph 206 of the NPPF seems to imply not.    

4. What actually constitutes an existing foul/combined sewer being 

determined as being at capacity? This is a really important issue which 

was not explained in detail as part of the legal proceedings.  How are 

issues relating to ground water infiltration or surface water ingress being 

addressed as a WaSC Policy? Should an existing foul only sewerage 

system that has ground water infiltration and or surface water ingress be 

deemed to be at capacity when it was originally designed to solely cater 

for foul sewage? 

5. What design/assessment criteria should be used to determine the foul 

sewage impact of the new development? Is it fair and reasonable to factor 

into foul sewage discharges provision for ground water infiltration and/or 

surface water ingress?  

6. Who should fund the initial assessment of the existing foul sewer network 

to determine whether it has capacity, or not? Does s94 place an obligation 

on the WaSC to know whether the existing network has, or has not, 

capacity? 

7. On a specific and detailed matter it is noteworthy that there is no 

requirement in the Supreme Court Decision for WaSC’s to model existing 

foul sewer for surface water rainfall events, yet this is what takes place at 

the moment. Why is this now deemed necessary when we are dealing 

exclusively with a foul sewer network?  

8. Is the five year funding cycle an impediment to WaSC’s being able to allow 

the right to connect?  

9. To expand on 8 above, no mention was made in the judgement on the 

specific issue of WaSC’s funding to plan for new development. Is this not 

a key aspect of determining what WaSC’s should fund in this area?  

10. What planning conditions may be applicable in relation to the National 

Planning Policy Framework’s criteria or the necessity for any 

reinforcement works to be completed? Foul sewage has a minimal impact 

in hydraulic terms compared to the impact of ground water and surface 



water. Is it therefore acceptable to impose planning conditions requiring 

any network reinforcement to be in place before the first property is 

completed? If planning conditions are to be imposed how do these meet 

the legal test of being valid as defined by the NPPF, ref. paragraphs 203 

to 206? (Note – the Supreme Court Decision would not have been able to 

consider this important aspect of established planning law but earlier 

decisions and judgements have been far from silent when it comes to the 

test of validity for planning conditions. 

11. Does Guidance need to be given to WaSC’s and Local Planning 

Authorities stating that foul sewer connections and pumping station 

criteria cannot be made conditional?  

12. What is the stated WaSCs Policy’s on providing off-site network 

reinforcement for a development which has been in the Planning System 

for a period of time? It is worth noting that the Government has made it 

quite clear that time is running out for Local Planning Authorities to have 

in place their 5 year housing land availability requirements. For those 

Authorities who fail to meet the cut-off date, which is a little under a year 

from now, then Government will intervene. This is delivering the 

consistency and certainty, in terms of forward visibility, to facilitate 

effective investment decisions that all partner/stakeholder interests 

require. Ignorance of future development is no longer a credible or 

reasonable excuse. 

13. What are the Government and OFWAT doing with regard to taking forward 

the issues set out in paragraphs 57 and 58? With the Supreme Court 

Decision being made in December 2009. Over the last five years little 

seems to have been progressed in relation to the matter?    

14. There needs to be a greater understanding of what sewerage 

infrastructure charges should, or should not be funding in relation to 

foul/combined sewer off-site network reinforcement? Again the Supreme 

Court Decision has failed to investigate this issue in the narrative leading 

to the judgement on the two issues presented to the Court.  

 

Paragraph 6 and Paragraph 23 



An important issue is raised in paragraph 23 about the burden of dealing with the 

consequences of the additional discharge. 

On the evidence the HBF has to date, the issue of any additional discharge seems to 

be incidental to the existing foul sewerage network having surface water ingress or 

ground water infiltration - this has been well documented in the duty under s94 in 

paragraph 6.  

 

A major issue which WaSC’s fail to communicate to developers, and Local Planning 

Authorities, is what are their statutory duties under s94, i.e. to ‘effectually drain’ and 

to ‘maintain and cleanse’ foul sewers, including those that have excessive levels of 

ground water infiltration and/or surface water ingress. 

 

We would contend that designated foul sewers in WaSC’s existing sewer plans which 

have surface water ingress and/or ground water infiltration is not a material 

consideration in the modelling or determination of the capacity of the existing foul 

sewer network.  For combined sewers the circumstances may well be different. 

 

Paragraph 27 

In this paragraph the legal interpretation of s98 of the Water Industry Act 1991 is 

stated. 

 

The HBF are of the opinion that present practices employed by many WaSC who seek 

to use s98 as a means to fund offsite reinforcement, is illegal.  When sewers are self- 

laid on a development, with a right to connect under s106, there is no legal mechanism 

open for a WaSC to use or to require a developer to fund any form of off-site network 

reinforcement. See OFWAT Information Notice 14/16. 

 

In our opinion the only mechanism to fund this type of work is through sewerage 

infrastructure charges. There is no other way to fund off-site network reinforcement 

within the requirements of the existing legislation, in particular when a developer self-

lays the on –site foul sewers and exercises a right to connect under s106.  If the total 

revenue received by a WaSC is inadequate to fund reinforcement works within the 

catchment we see that is an issue between the WaSC and OFWAT. Moreover, in its 



discussions with OFWAT, the HBF has been advised that all WaSCs have access to 

contingency funds to meet their S94 obligations, as and when appropriate. 

 

Paragraph 38 

The issue raised in this paragraph relates to the fact that in nearly a century and a half 

this this was the first time the right to connect had been taken to an English Court - it 

was not explained beyond that statement. 

 

It is quite telling that the last sentence in this paragraph is clear in its conclusion that 

no evidence was produced to the Court showing that since 1936 it has led to any 

practical difficulties.  Suffice to say, nor was the Planning System ever used to restrict 

the right to connect, therefore, why has it suddenly become an issue now? 

 

One argument put forward by a WaSC is that funding constraints due to OFWAT’s 

Price Determination does not allow them to sanction necessary network reinforcement 

to accommodate new development.  This is exasperated by the fact that the Planning 

System does not give certainty to enable the appropriate investment in the correct 

location of their future resources. However we would state that the Governments 5 

year land supply requirements will aim to take out that uncertainty in procuring 

development. See also earlier comments regarding WaSC access to a contingency 

funds.  

 

Paragraph 41 

The issues raised in this paragraph are subject to the need of a greater understanding 

of how capacity is fairly, reasonably and proportionately determined. 

 

Even the extent of the how foul discharge from the new development is determined 

varies from WaSC to WaSC and this is further compounded by the inclusion of 

allowances for urban creep, surface water ingress and percentage additions for 

ground water infiltration. On new developments this will seldom occur with the Flood 

and Water management Act 2010 providing much greater synergy between the WaSC 

and Local Building Control Body to effectively reduce surface water ingress. 

 



The way WaSC’s are seeking to model and determine the capacity/resilience of the 

existing foul/combined sewer network is one of the major issues.  The HBF is of the 

opinion that there is an urgent need to get a collective agreement on what is and is 

not permissible in this area. 

 

Paragraph 42 

The issue of funding was highlighted in our views of paragraph 38.  Although certain 

WaSC’s have told some HBF member’s that the five year funding cycle is seen as an 

impediment to long term investment – we disagree and for the reasons stated in this 

paper. 

 

Paragraph 43 

This paragraph constitutes the narrow reading by WaSCs in terms of how they 

interpret their right to use the planning system – in many respects this emanates from 

the Court of Appeal.  The views expressed in paragraph 45 and 58 seem more 

pertinent to how legislation or Planning Guidance needs to be introduced to overcome 

the perceived unsatisfactory set of circumstances we have at the moment. 

 

With OFWAT unable to act or have an involvement in the Planning System it results 

in many WaSC’s having a disproportionate effect within the planning process. Many 

WaSC’s have gone further and asked Local Planning Authorities to insist on the 

imposition of Grampian Planning Conditions. More often than not this is without any 

justification or evidence to support the claim that an existing sewerage network is 

unable to accept what are nominal foul sewage loads from a property and/or number 

of properties. 

 

Paragraph 45 

The HBF would support the views set out in this paragraph and the stance OFWAT 

took in relation to this matter this is commented upon in the next paragraph. 

 

Paragraph 46 

There are a number of important issues expressed by OFWAT within this paragraph. 

It gives direction to the WaSC’s, however, many do not recognise this when they use 



the Planning System, or when they give advice to Local Planning Authorities on 

suitable planning conditions. 

 

Firstly, OFWAT states that conditional connection criteria imposed by WaSC’s are not 

permissible, yet many WaSC’s require this as part of the planning condition.  

 

Secondly, and most importantly, the planning history of a development is relevant to 

the obligations/duty that the WaSC is required to comply with under s94.  Such 

information is never disclosed to the Local Planning Authority.  The HBF sees that this 

as a fundamental principle of sewerage law conveniently disregarded by many 

WaSC’s.  The ability to provide foul sewerage capacity in a plan led system and being 

able to predict, plan and provide, is one of the foundation stones of a WaSC’s duty.  

Yet, many WaSC’s seek to ignore the views expressed in paragraph 43 and to 

circumvent their inability to provide the necessary network reinforcement for a new 

development. 

 

Paragraph 47 

The sentiments conveyed in this paragraph probably extend to the root of the problem 

with many WaSC’s, although it could be construed that Welsh Water are also pointing 

the finger at OFWAT.   

 

Paragraph 57 and 58 

The issues raised in these two paragraphs are compelling in the way they highlight 

exactly what the problems are and the way they can be resolved. Considering it is five 

years since this decision the lack of collective direction by Government and OFWAT 

has created an opportunity for many WaSC’s to exploit the situation for their own 

commercial interests by use of the Planning System.  The Supreme Court Decision is 

totally correct in its conclusion that more thought needs to be given to the interaction 

of planning and water regulation but this needs to be based on fair, equitable and 

proportionate considerations. 

 

Until issues like this are addressed the narrow view expressed in paragraph 43, 

without giving due consideration to (a) the statutory duty of the WaSC’s under s94, (b) 

the planning history of a site, (c) what is or is not acceptable in the determination of 



the capacity of the existing network and (d) what WaSC’s should be funding (legally) 

via infrastructure charges, will perpetuate the hiatus that currently exists. Friction 

between WaSC’s and developers will continue to persist, especially where onerous, 

unfounded planning or Grampian conditions are being used by Local Planning 

Authorities to stop developments connecting to existing foul/combined sewer 

networks. 

 

Paragraph 59 

In paragraph 59 the Supreme Court Decision is concluded, the scope of the 

judgements being specific to only two issues raised in the proceedings.   

 

The structure of the supporting narrative is such that it did fit easily within the issues 

that the Supreme Court was asked to pass judgment on. As such we would conclude 

that they take the form of an opinion and/or informative view which facilitated the 

Supreme Court Judges to come to the decision on the two aspects raised. 

 

Concluding Comment  

The HBF would suggest that there is a complete imbalance of legal perspective when 

WaSC’s focus their policies on selective parts of the Supreme Court Decision. In many 

respects a failure to consider matters from the whole to the part has created not only 

greater confusion but a means for WaSCs to remain somewhat derelict in the 

discharge of their statutory duty under s94. That said the Courts can only consider 

what is presented to them and hand down judgements on the basis of the facts and 

evidence as presented.    

 

 

HBF October 2015  

 


