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About the HBF 
 

The Home Builders Federation (HBF) works with Government and stakeholders to 

develop housing policy in the UK. Membership gives companies a voice on current 

issues through inclusive and specialist representation and access to up to date 

information on policy development. 

The HBF is the representative body of the home building industry in England and Wales.  
The HBF’s membership account for around 80% of all new build homes built in any one 
year and include companies of all sizes, ranging from multi-national, household names 
through regionally based businesses to small local companies. 
 
 
Question 1) This Consultation Document sets out a new approach to CDM.  HSE 
believes that this approach will be more easily understood by small or medium 
sized employers than the current one (set out in CDM 2007.  Do you agree? 
 
Yes, the HBF agree that the changes will help in the light of the guidance.  For example, 
good clarification re definition of work that does not include pre-construction 
archaeological investigations. 
 
Question 2) Please comment on any of the definitions in draft regulation 2 that you 
think are problematic. 
 
No, it will not be problematic for the HBF’s members.   
 
Question 3) The technical standards have remained effectively unchanged.  These 
are contained in Part 4 of the proposed Regulations.  Is this approach acceptable 
to you? 
 
Yes. 
 
Question 4) CDM 2015 continues to place general duties on designers.  HSE has 
redrafted the duties to make them clearer.  In your opinion, are the designer duties 
clearer? 
 
Yes, but however we feel that the removal of the whole ACoP is not helpful.  The loss of 
the ACoP possibly leaves open the new Regulations to be applied in an over-prescriptive 
manner.  Our preference is that any guidance being produced will cover key points 
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relating to designer duties however we recognise it is preferable to trim down ACoP.  Key 
items in ACoP that must remain in abridged ACoP or associated guidance: 
 
ACoP 131 
Designer provided info re risks...needs to be project specific, concentrate on significant 
risks which may not be obvious to those that use the design. 
 
ACoP 133 
Significant risks defined as: 

a) Not likely to be obvious to competent contractor or other designers’ 

b) Unusual; or 

c) Likely to be difficult to manage effectively 

ACoP 124 
Health and safety considerations need to be weighed alongside other considerations in 
cost, fitness for purpose, aesthetics and build ability etc. 
 
Question 5) Do you think that these general duties on designers would be effective 
in considering relevant health and safety risks during subsequent construction 
work? 
 
Yes, providing that the revised ACoP or guidance provide clear definition for designers 
on their responsibility to consider health and safety risks during construction work. 
 
Question 6) Construction phase health and safety plans, proportionate to the risks 
involved, will be required for all projects.  Currently, only projects lasting more 
than 30 days or 500 person-days need plans.  Will there be any impacts for 
projects that currently do not require a plan? 
 
No, this will not affect the industry.  A construction phase HSE plan is no more than what 
is required under the management of health and safety regulations. 
 
Question 7) HSE proposes to withdraw the CDM 2007 ACoP and replace it with a 
tailored suite of sector-specific guidance.  Do you agree with this approach? 
 
No, the HBF does not agree with this approach.  The ACoP has an invaluable status in 
the industry and if necessary should be modified but not removed entirely.  It should 
provide a backbone for all sectors of the construction industry to consider should for 
example the HBF choose to develop sector specific guidance for its membership. 
 
Question 8) Please comment on whether there is any additional guidance that 
would be helpful. 
 
As noted we feel that the ACoP should remain (even in abridged version).  This could 
provide the framework for additional (but not replacement) industry sector guidance. 

 An interpretation by the house building sector. 

 Sector specific in support of the ACoP. 
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Question 9) HSE believes that there is a need to bring the pre-construction co-
ordination function into the project team that is in control of the pre-construction 
phase.  This will be an effective way of achieving the aim of integrated risk 
management.  Do you agree with this approach? 
 
Yes, the responsibility of the ‘Principal Designer’ (PD) to coordinate the pre-construction 
information will improve the effectiveness of integrating the full team e.g. design, 
production and commercial into the production / provision of meaningful and realistic pre-
construction information. 
 
Question 10) CDM 2015 requires the appointment of a Principle Designer (PD) and 
Principal Contractor (PC) if a project involves more than one contractor.  What 
would be the impacts for projects that do not currently require such appointments: 
 

a) at the pre-construction phase? 

The implication of this requirement is that if there is only one contractor, even if a 
large multi trade contractor, there would be no need for pre-construction 
information.  We believe this is a flawed assumption, the development of pre-
construction information is a discipline that encourages the team to look at the 
risks inherent in the design.  The loss of pre-construction information, even when 
there is only one contractor, could be particularly damaging to the drive to improve 
health and safety in the construction industry given the recent trends in the 
industry, highlighted in CD261 paragraph 26: 
 
“The balance of where serious and fatal injuries occur has shifted dramatically in 
the past 10-15 years.  Two thirds or more of fatalities now occur on small sites – 
sites where fewer than 15 people work – which is the reverse of the historical 
picture” 
 

b) at the construction phase? 

Under CDM2007, other than considering the implications of any design changes, 
providing advice to the client and preparing a health and safety file, there is no 
role for a CDMC once the construction has started.  We see no significant change 
here. 
 

Question 11) The draft Regulations do not explicitly require clients to check the 
competence of organisations, before they are appointed to carry out construction 
work.  However, this requirement is implicit in the duty in regulation 5 for clients to 
ensure adequate management arrangements.  HSE believes that this will be clear 
to those reading the regulations. Do you? 
 
Yes, the HBF agrees that it will be clear to those reading the regulations.  Part of the 
adequate management arrangements (Client duty Reg 5) would be a means of ensuring 
operatives have received appropriate and adequate information, instruction, training and 
supervision (New Reg 8 CDM). 
 
Question 12) What should be required of clients to ensure the competence of 
those they appoint and/or engage in addition to ensuring project management 
arrangements are adequate and effective? 
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The level of pre-start checks, monitoring and supervision should be proportionate to the 
experience that a client has working with a particular individual and/or contractor 
organisation.  In addition to evidence i.e. training records that an individual has been 
informed and instructed in the correct method of undertaking work safely, then for 
example, past experience of working with individual/sub-contractor organisations and 
references from other clients when considering persons/organisations for future work 
should be sufficient.  Management monitoring would be required, in particular for newly 
appointed individuals/organisations and this would be dependent upon the level of risk 
associated with the work activities being undertaken.    
 
Question 13) The draft Regulations replace the specific requirements for individual 
worker competence in CDM 2007 with a more general requirement.  Under CDM 
2015 those arranging for or instructing workers to carry out construction work 
should ensure that they have received sufficient information, instruction and 
training, and have adequate supervision.  HSE believes that this will have no 
adverse effects on health and safety. Do you? 
 
The HBF agree with this position that the introduction under the new Regulations of the 
measure previously in CDM 2015 makes real sense and adds value (not ‘competence’ 
paperwork) i.e. that those arranging for persons to carry out construction work have a 
clear duty to ensure that persons have the relevant and sufficient information, instruction 
and training to carry out the job safely and that this must be supported by adequate 
supervision.  This should be supported with robust site based induction training (in 
particular for the self-employed and labour-only employees) that in addition to outlining 
site rules also confirms specific work related competency of individuals.   
 
This should have a positive effect on site based health and safety  – it will be an 
improvement and allow those instructing and training workers to concentrate on adding 
value to the process rather than “jumping through hoops” to meet the requirements of 
documented pre-qualification schemes introduced under CDM 2007. 
 
Question 14) CDM 2015 changes the notification threshold to cover projects 
lasting more than 30 working days and having more than 20 workers working 
simultaneously at any point in the projects; or exceeding 500 person-days.  This 
will reduce the number of projects that need to be notified, but will require 
notification of domestic clients’ projects that exceed this threshold.  What do you 
think will be the impact of this? 
 
This measure will not affect our members.  However, the same general concern raised 
under question 10a relating to CD261 paragraph 26: 
 
“The balance of where serious and fatal injuries occur has shifted dramatically in the past 
10-15 years.  Two thirds or more of fatalities now occur on small sites – sites where 
fewer than 15 people work – which is the reverse of the historical picture” 
 
It is these same projects that would not be notified to the HSE (as proposed in the new 
regulations). 
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Question 15) Clients’ duties in proposed regulations 5, 7 and 9 maintain a strong 
focus on the way that construction work is carried out on their behalf.  Do you 
think this is the best approach for commercial clients’ projects? 
 
Whilst, Reg 5-6 (a) is workable and similar to current arrangements, we consider that 
from a house building perspective Reg 5-6 (b) will not work. On sites where a number of 
house builders have come together to develop the land they may, through agreement, 
select a Principal Contractor to undertake infrastructure, roads and sewers.  Parcels of 
land will then be handed over to individual house builders, however, on large sites 
infrastructure work etc. may continue.  The current solution for HBF members is to sign 
up to Consortium Agreements produced at pre-start and continually monitored 
throughout the duration of the build programme.  The agreement would identify a Lead 
Consortium Member, however, in the example given the work being undertaken by 
another consortium member acting as a client on their parcel of land may have an impact 
elsewhere.  In this instance we believe that should this occur the duty would lie with 
consortium member and not the Lead Consortium member. 
 
Question 16) HSE’s preferred approach in relation to domestic clients’ projects is 
set out in regulation 4.  By default this deems that their duties will be fulfilled by 
the contractor (or principal contractor where there is more than on contractor).  
There is also the possibility that a domestic client can instead have a written 
agreement with a principal designer will fulfil those duties.  HSE believes this 
would be a proportionate approach.  Do you agree with this approach for domestic 
clients’ projects? 
 
N/A 
 
No need for HBF involvement on this question. 
 
Question 17) Do you agree with the analysis of the impacts (including costs and 
benefits) on commercial projects presented in IA? Yes/No 
 
We are not able to give a robust answer to this. 
 
Question 18) Do you agree with the analysis of the impacts (including costs and 
benefits) on domestic projects presented in the IA? Yes/No 
 
We are not able to give a robust answer to this. 
 
Question 19) Are there any costs or benefits (positive or negative) that we have 
missed that you believe should be taken into account? Yes/No 
 
We are not able to give a robust answer to this. 
 
Question 20) Do you have any other comments on the proposals covered by this 
questionnaire?  Please provide comments if you wish. 
 
Transitional arrangements for existing projects are unrealistic, for example, the date of 
final publication.  This requires Principal Designer to be appointed as soon as is practical.  
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On existing projects where there is a well-established CDM team and structure; and 
health and safety matters and design input being well controlled and managed – any 
changes just because required in regulations introduces the risk of confusion and key 
information being lost and potential increased risk to the health and safety of those 
working on the project.  If it is currently working well on existing projects and not broken – 
why should the changes be introduced. 
 
The HBF recommends that the transitional arrangements allow for clients (and others) to 
review if any concerns with current arrangements and standards – if they choose to do 
so they can change the structure i.e. appointment of Principal Designer.  If not, they can 
leave as is. 
 

Sincerely, 

 

 

 

Dave Mitchell 

Technical Director 
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