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Dear Nigel

I am replying to your email of 3 March to John Aldworth at the Government Office for South East. As your email raises a general issue relating to PPS3 and the Strategic Housing Land Availability Assessment (SHLAA) Practice Guidance, I thought it would be helpful if I responded.
Your email, and subsequent discussions, express concerns regarding an apparent difference between the SHLAA practice guidance and the related PAS advice in respect to the approach to broad locations.  Before I address your specific point, I think it’s worth setting out our expectations in terms of the approach to identifying land for housing. 

Taken together, PPS3 (especially paragraphs 52-59) and the SHLAA practice guidance signal that assessments should, reflecting a plan-led approach, endeavour to identify as many specific deliverable\developable sites for housing as is practicable, over at least a 15 year period.  Paragraphs 54 and 5 of PPS3 and the practice guidance respectively unpack this further in terms of the specific plan-making requirements upon local planning authorities to:
• identify specific, deliverable sites for the first five years of a plan that are

ready for development , and to keep this topped up over-time in response to

market information;
• identify specific, developable sites for years 6–10, and ideally years 11–15, in

plans to enable the five year supply to be topped up;
• where it is not possible to identify specific sites for years 11–15 of the plan, indicate

broad locations for future growth; and
• not include allowances for windfalls in the first 10 years of the plan unless

there are justifiable local circumstances that prevent specific sites being identified.
Subsequently, any approach to identifying potential land for housing in a SHLAA should follow the framework set out above, which is reflected in the flow chart (figure 3) in the practice guidance.
In terms of the approach to identifying broad locations, PPS3 explains that they should only be considered within years 11-15 of the plan when it is not possible to identify specific sites within this plan period. Stage 9 (p18) of the practice guidance unpacks this further, explaining why identifying potential broad locations in an assessment reflects a proactive approach to planning. In particular, paragraph 47 of the guidance explains that:
‘The options for, and housing potential of, broad locations may be considered as part of the Assessment.’
In other words, where broad locations are to be considered as part of an assessment, their housing potential should be identified. It therefore follows that where broad locations and their housing potential have being identified as part of an assessment, they are not windfall sites in planning for housing terms as signalled in PPS3, footnote 28:
‘ Windfall sites are those which have not been specifically identified as  available in the local plan process’

Turning to the PAS advice, I have discussed the points raised with the authors of the advice who have agreed to amend the sections on broad locations to clarify that they should only be considered within years 11-15 when it is not possible to identify specific sites within this period.  
Linked to the above, particularly paragraph 54 of PPS3, I would like to raise a few points regarding your ongoing SHLAA work for Elmbridge Borough Council, based upon your study methodology document:
i) study extent and specific site size thresholds: stage 4 of the practice guidance explains that housing market  partnerships will need to consider the scope of the study in terms of the nature of the housing challenge in an area and other related factors. It expects that sites (excluding those already identified by desktop reviews) above any chosen size threshold will be assessed as part of a survey. The judgement to survey sites in Elmbridge with a potential yield of  6 units or more will need to be justified having regard to the criteria in paragraph 25 of the guidance;
ii) broad locations (especially paragraphs 1.11.3 and 1.11.7)- it is appropriate for assessments to identify broad locations and their housing potential, as explained above, but only in years 11-15. Partnerships will need to satisfy themselves that specific sites cannot be identified within this time period before considering broad locations; and
iii) windfall allowances: any allowance proposed in an assessment needs to based upon robust evidence of genuine local circumstances that prevent specific sites being identified.
I am copying this letter to GOSE colleagues, SEERA, the Home Builders Federation and Regional Assembly Planning and Housing leads.

Yours 
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Nick Tennant 
