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31st August 2006

Dear Mr Williams

MALVERN HILLS DISTRICT COUNCIL: DEVELOPER CONTRIBUTIONS & PLANNING OBLIGATIONS, (SPD) CONSULTATION DRAFT

Thank you for asking the Home Builders Federation to comment on the above, the HBF has considered the document and makes the following comments.

The HBF is concerned that some of the requirements within the SPG are not consistent with Circular 05/05 paragraph B5 outlining the five planning obligations tests.  Planning obligations must only be sought where they meet all five tests.

New development must only be required to contribute to provision required to meet the genuine need it creates and must not be expected to contribute to any existing shortfall.  This is a fundamental requirement.

In relation to paragraph 40, which states that a developer will be asked to provide a full open book financial appraisal.  HBF is fundamentally opposed to such a requirement which goes way beyond the remit of town & country planning legislation and is, in effect an attempt to set a level of developer profit by imposing a land tax on development which we believe to be illegal.  Authorities can seek to negotiate with developers and can request open book accounting but it cannot expect or require it.  Furthermore, different developers and development schemes will operate to different cost and profits and it will be difficult for a third party to comment on what is, and what is not, financially appropriate.

It is considered that the requirement for additional comprehensive information such as renewable energy plan etc. is becoming over onerous.   Also, the HBF is of the opinion that renewable energy requirements should, if enforced, be part of building regulations, not planning policy.   Therefore, all references to renewable energy requirements and contributions should be removed.

The SPG requires that, in paragraph 63, ‘the contribution will normally be required to be paid to the commencement of development or in relation to a specific part of development being carried out’.  It is considered that this requirement is premature as developers will not have been able to secure receipts for the dwellings.

The Council cannot expect a contribution to be made off site where it is not necessary, nor the payment of commuted sums in lieu of provision.  The consideration of the suitability of a site to make a contribution towards affordable housing is a sequential process.  If a site fails at any of the hurdles as being unsuitable then no contribution should be sought by the local planning authority.  This is made clear by paragraph 10 (i) of Circular 6/98, which states that some sites will be unsuitable for the provision of affordable housing.  The paragraph goes on to describe those circumstances, including those below the threshold or those, which the Council considers to have poor proximity to services or where costs of the specific development negate the viability of the scheme.  Thus, if a site is considered unsuitable for on site provision of affordable housing due to poor proximity to facilities, the site need make no contribution towards affordable housing provision.  The Council cannot require off site provision in such circumstances.

The guidance note should detail how expenditure of any contributions resulting from the policy would be identified and related to specific projects.  Circular 5/05 requires that where contributions are required to be pooled local authorities should demonstrate the direct relationship between the development and the infrastructure and the “fair and reasonable scale of the contribution being sought”.  In addition there should be a clear audit trial between the contribution made and the infrastructure provided.  

I hope you find these comments useful.  

Yours sincerely

Hanna Mawson

Regional Planner 

Midlands and South West 

Please note the change of name to the Home Builders Federation and our change of address below.  Please can you amend your records accordingly.

